CONDIŢII GENERALE PRIVIND ACODAREA ÎMPRUMUTURILOR

>>> Orice membru poate primi un împrumut, după minimum 90 de zile de la data înscrierii în C.A.R. Învăţământ Constanţa, prin încheierea în formă scrisă a unui contract de împrumut cu dobândă care va putea fi înscris în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Imobiliare dar şi în orice alte registre speciale stabilite de lege. Împrumutul şi dobânda aferentă sunt garantate de împrumutat prin veniturile realizate sub orice formă – salariu; indemnizaţii; pensii; fondul social constituit/acumulat; garant/garanţi; patrimoniul împrumutatului (bunuri mobile şi imobile aflate în patrimoniul său). Numărul persoanelor care garantează împrumutul (garanţii/giranţii) se stabileşte prin hotărâre a Consiliului Director, în funcţie de cuantumul sumei împrumutate. 

>>> Valoare împrumutului este de maximum 3 (trei) ori fondul social acumulat al membrului. 

>>> Rambursarea împrumutului se face în rate lunare, în cuantumul şi numărul stabilite prin contractul de împrumut.

>>>  Împrumutul se acordă în lei, cu dobândă fixă, regresivă, calculată la soldul lunar.

>>> Dobânda se calculează de la data acordării împrumutului, inclusiv, până la data rambursării integrale a acestuia, exclusiv. Cuantumul creditului se împarte în mod egal la numărul de luni pentru care s-a aprobat împrumutul. Dobânda se calculează regresiv (procent aplicat la soldul împrumutului). Ca urmare, suma de bani care se va rambursa lunar de către împrumutat va cuprinde rata şi dobânda şi va fi descrescătoare până la rambursarea în totalitate a împrumutului.

>>> Dobânda care va fi percepută la încheierea contractelor de împrumut este stabilită prin hotărâre a Consiliului Director. Dobânda care va fi percepută la încheierea contractelor de împrumut poate fi modificată prin hotărâre a Consiliului Director la sfârşitul anului financiar în curs, pentru contractele de împrumut noi, care vor fi încheiate începând cu anul financiar următor, în baza unei analizei finaciar-contabile şi ţinând cont de regulile de previziune şi de risc în acordarea împrumuturilor. 

DOCUMENTE NECESARE ACORDĂRII ÎMPRUMUTULUI (pot fi descărcate de aici):
● cerere tip, completată și vizată de unitatea angajatoare a membrului CAR;
● adeverință/adeverințe angajament, completată/completate de garant/garanți – semnată și ștampilată de unitatea angajatoare a acestora;
● copia cărții de identitate a împrumutatului și copia cărții de identitate a girantului/giranților;
● extras de cont pe numele împrumutatului (cont deschis la BRD sau la Banca Transilvania); 
● formular contract împrumut (două exemplare).
Termenul limită pentru depunerea acestor documente: data de 20 a fiecărei luni.

Plata sumei împrumutate se face în luna următoare.

Condiții pe care trebuie să le îndeplinească girantul/giranții la acordarea unui împrumut:

  • să fie membru/membri C.A.R. Învățământ Constanța
  • să fie angajat/angajați pe perioadă nedeterminată;
  • cel puțin unul dintre giranți trebuie să fie profesor titular;
  • în cazul în care este nevoie de un al doilea girant, acesta poate fi din rândul personalului didactic auxiliar sau nedidactic/administrativ/altă categorie de personal.

Contractul de împrumut trebuie semnat atât de împrumutat, cât și de girant/giranți. 

Împrumutul se acordă în lei și se pune la dispoziţia împrumutatului prin virament bancar.

>>> Având în vedere obligaţia legală, potrivit căreia, casele de ajutor reciproc trebuie să se asigure că fondurile lor, rezervele şi lichidităţile sunt suficiente pentru a asigura echilibrul structurii financiare şi aplicarea regulilor de previziune şi de risc în acordarea împrumuturilor, prin hotărâre a Consiliului Director, cu consultarea Comisiei de cenzori, pot fi stabilite şi alte condiţii privind acordarea împrumuturilor, cu respectarea legislaţiei aplicabile. 

>>> Fondurile utilizate de C.A.R. Învăţământ Constanţa pentru acordarea de împrumuturi membrilor săi sunt: fondul social al membrilor, constituit prin contribuţiile acumulate ale acestora, la care se adaugă dobânzile anuale, fondurile proprii şi mijloacele băneşti obţinute, dacă este cazul, de la uniunea teritorială judeţeană sau de la Uniunea Naţională.